İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Türkiye Ekonomisi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Ekonomi konulu yazısında, Türkiye ekonomisindeki denge unsurlarını değerlendirdi. Fizikçi James Van Allen’ın radyasyon kuşakları keşfini referans alan Eğilmez, faiz, kur ve risk alanlarını ekonomik koruma katmanları olarak yorumladı.

Van Allen radyasyon kuşakları, güneşten yayılan enerji yüklü parçacıkların gezegen manyetosferi tarafından tutulması sonucu oluşan bir bölgedir. Eğilmez, bu kuşakların atmosferi koruyarak yaşamın devamını sağladığını vurguladı.

Eğilmez, ekonomide de faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağının koruyucu işlev gördüğünü belirtti. Ancak bu kuşakların dengesizliklerin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Örneğin, faizlerin enflasyonun üzerinde olması durumunda tüketimin azalacağını ve fiyat artışlarını yavaşlatacağını belirten Eğilmez, fiyatların dengede tutulması için faizlerin enflasyonun üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Aksine, faizlerin enflasyonun gerisinde kalması durumunda talebin ve döviz talebinin artacağını ve kur artışı ile maliyet enflasyonuna yol açacağını anlattı.

Eğilmez, ekonomideki riskin de talep ve maliyet enflasyonunu tetikleyerek istikrarsızlık yarattığını vurguladı. Türkiye’nin ekonomik dengeyi sağladığı dönemlerde istikrara kavuştuğunu ancak denge bozulduğu zamanlarda çeşitli sıkıntılara yol açtığını ifade etti.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Mevduat oranlarında yeni zirve: 1 milyon TL’nin getirisi 40 bin TL’ye yaklaştı

Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı desteklemek için aldığı yeni tedbirler sonrasında, mevduat faizlerinde bu hafta dikkat çeken bir artış yaşandı. Yüzde 53 ile yeni bir zirveye ulaşan mevduat oranları, 1 milyon TL’nin 32 gün içindeki getirisini 39 bin 496 TL’ye çıkardı. Bu gelişme yatırımcılar için büyük bir fırsat yarattı. İşte en yüksek faiz oranlarının hangi bankalarda sunulduğu ve 250 bin TL, 500 bin TL ve 1 milyon TL’lik yatırımların getiri oranlarının güncel durumu…

BYD Türkiye planını değiştirdi

Çinli elektrikli otomobil devi BYD, Türkiye’de yeni fabrika kurmaya hazırlanırken sürpriz bir kararla planlarını değiştirdi. Türkiye ve Macaristan’da kuracağı fabrikaları elektrikli araç üretim üssüne çevirmeyi planlayan BYD, artan talebi karşılamak …

Deprem sonrası İstanbul’da kiralar uçtu: Hangi ilçede fiyatlar ne kadar?

İstanbul’da kiralık konut fiyatları nisan ayında yeniden gündeme geldi. Deprem sonrası bazı ilçelerde fiyatlar dikkat çekerken, merkez bölgeler yüksek kiralarla öne çıktı. Fay hattından uzak yerler ise geride kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir