New York borsası düşüşle kapandı

New York Borsası, Ticaret Görüşmeleri Sonrası Düşüşle Kapandı

New York borsası, ABD ile Çin arasında İsviçre’de yapılacak ticaret görüşmelerinden çıkacak sonuçları beklerken haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,29 azalarak 41.249,38 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,07 azalışla 5.659,91 puana gerilerken, Nasdaq endeksi yatay seyirle 17.928,92 puan oldu.

ABD’nin diğer ülkelerle yürüttüğü ticaret müzakerelerine ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulunurken, pay piyasalarında genel olarak negatif bir seyir izlendi.

Donald Trump yönetiminin karşılıklılık esasına dayalı tarifeleri duyurmasından bu yana ilk anlaşmayı İngiltere ile yapmasının ardından gözler ülkenin Çin ile hafta sonu yapacağı görüşmeye çevrildi.

ABD Başkanı Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesi bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Çin’e yönelik tarifeye ilişkin Truth Social hesabından paylaşımda bulunan Trump, “Çin’e yüzde 80 gümrük vergisi uygulanması uygun görünüyor. Scott Bessent’e kalmış.” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt düzenlediği basın brifinginde, ABD Başkanı Trump’ın, Çin’e yönelik gümrük vergilerini tek taraflı olarak indirmeyeceğini, Çin’in de taviz vermesi gerektiğini söyledi.

İsviçre’deki görüşme, Trump’ın Çin mallarına yüzde 145 gümrük vergisi uygulamasının ardından iki ülke arasında gerçekleştirilecek ilk resmi yüz yüze temas olacak. ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer liderlik ederken, Çin tarafını Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

Analistler, ABD’nin müzakereci tavrının ticarette gerilimin azalabileceğine yönelik beklentileri artırdığını, ABD ile Çin arasında yapılacak görüşmelerden elde edilecek sonuçların önem taşıdığını belirtti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) çarşamba günü politika faizini sabit tutmasının ardından Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcılar tarafından takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, enflasyon beklentilerini politika yapıcıların hedeflerine yakın tutmanın merkez bankacılığının temelini oluşturduğunu ifade etti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michael Barr, tarife artışlarının ekonomiyi nasıl etkileyeceğini bilmek için henüz çok erken olduğunu, tarifelerin bu yılın sonuna doğru daha yüksek enflasyona ve ekonominin büyüme hızının düşmesine yol açmasını beklediğini belirtti.

Kurumsal tarafta da bilançolar değerlendirilirken, Pinterest’in hisseleri, şirketin beklentilerin üzerinde gelir bildirmesi ve kullanıcı sayısının artmasının ardından yüzde 4,8 değer kazandı. Lyft’in hisseleri de şirketin hisse geri alım planını artırması ve beklentileri aşan brüt rezervasyon verileri sonrası yüzde 28,1 yükseldi. Expedia’nın hisseleri ise şirketin finansal sonuçlarının beklentileri karşılayamaması sonrası yüzde 7,3 değer kaybetti. (AA)

Related Posts

Bursa’da 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalışmaları Devam Ediyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı çalışmaları, meclis üyeleri ve sektör temsilcilerine tanıtıldı. Projenin 2050 vizyonunda olduğu belirtilerek toplumun tüm kesimlerinin görüşlerinin alınacağı ifade edildi.

Antalya’ya yeni operasyon… Üç gözaltı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan rüşvet operasyonunda üç kişi daha gözaltına alındı.

Eşcinsel olduğunu açıklayan futbolcunun dramı: İntihar etti

Spor yazarı Ziya Adnan, Justin Soni Fashanu’nun hayatını mercek altına aldı.

Ali Koç istemiyor, bırakıyor başkanlığı

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, 2022’den bu yana yürüttüğü Kulüpler Birliği Başkanlığı görevini bırakma kararı aldı.

DEM’in isim açılımının perde arkası: Öcalan’ın partisinin adı belli oldu

DEM Parti, “Terörsüz Türkiye” sürecinde ismini ve logosunu değiştirerek “Demokratik Cumhuriyet Partisi” olmayı planlıyor. Bu isim, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın sıkça kullandığı bir kavram olurken, ABD’deki varlığı da dikkat çekici.

Zayıf şifre, 158 yıllık şirketi batırdı

İngiltere’de yeterince güçlü olmayan şifre kullanımının, bir fidye yazılımıyla 158 yıllık bir şirketi batırdığı ve 700 kişiyi işsiz bıraktığı düşünülüyor.