Serbest bölgeler rekor kırdı: Mayıs ayı ihracatında tarihi zirve

Serbest Bölgeler, Türkiye İçin Önemli Bir İhracat Kapısı Olmaya Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, serbest bölgeler Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracatına büyük katkı sağlıyor. Geçen yıl mayıs ayında 1 milyar 60 milyon dolar olan serbest bölgelerin ihracatı, geçen ay yüzde 11,2 artarak 1 milyar 180 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, serbest bölgeler tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kaydedildi.

Serbest bölgeler, dış ticaret dengesine de güçlü katkı sağlıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 163’e yükselirken, dış ticaret fazlası 244 milyon dolardan 456 milyon dolara yükseldi.

En Fazla İhracatı Ege Serbest Bölgesi Yaptı

Geçen ay en fazla ihracatı yapan bölge, 288 milyon dolarla Ege Serbest Bölgesi oldu. Bölge, ihracatını geçen yıla göre yüzde 14,4 artırarak liderliğini korudu.

Geçen Yıla Göre İlk Beş Ayda Yüzde 4 Artış

Serbest bölgeler, ekonomik dinamizmi ve üretim gücünü gösterirken, yılın ilk yarısında da ihracattaki ivmesini sürdürüyor. Ocak-mayıs döneminde yapılan ihracat yüzde 3,9 artarak 5,25 milyar dolara çıktı, bu da tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesi oldu.

Serbest bölgeler, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından yer alarak önemli bir konuma sahip.

Türkiye’de Toplam 19 Serbest Bölge Bulunuyor

Türkiye’de 1985 yılında açılan ilk serbest bölgenin ardından toplamda 19 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde faaliyet gösteren 2 bin 18 firma sayesinde yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlanırken, ülke ihracatının yüzde 5’i buradan gerçekleştiriliyor.

Serbest bölgeler, yüksek teknolojili ürün ihracatında önemli bir rol oynuyor. Bu yılın ocak-mayıs döneminde yapılan ihracatın yüzde 57’si orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, yeni serbest bölgelerin faaliyete geçirilmesiyle teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayalı stratejik ihracat üsleri oluşturma hedefinin devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

Memur ve emeklinin merakla beklediği haziran enflasyon rakamı açıklandı: TÜİK duyurdu

Milyonlarca memur ve emeklinin, odaklandığı Haziran 2025 enflasyon verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Enflasyon aylık bazda 1.37 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 35.05 olarak tespit edildi.

Haziranda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayında perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler ile değişim oranlarını açıkladı. İşte haziran 2025’te fiyatı en çok artan ve azalan ürünler…

Etiketler denetlendi: Ankara’da 25,6 milyon TL ceza kesildi

Ankara Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Haziran ayında fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı denetimleri gerçekleştirdi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, 1 milyon 63 bin 958 ürün denetlendi, bu ürünlerden 8 bin 100’ünün mevzuata aykırı …

Kripto para piyasası yılın ilk yarısını hareketli geçirdi

Kripto para piyasasına yılın ilk 6 ayına fiyat rekorları, ABD ve Başkan Donald Trump’ın bu konudaki hamleleri ile Türkiye’deki düzenleme çalışmaları damga vurdu.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 532 bin 218 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 20 milyon 22 bin 845 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…