Almanya’da hükümet 2025 büyüme beklentisini düşürdü

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Ekonomik Büyüme Raporunu Değerlendirdi

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin yayınladığı ekonomik büyüme raporu ile ilgili Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Habeck, bu yıl için resmi büyüme beklentisinin ocak ayındaki yüzde 0,3’ten yüzde 0’a düşürüldüğünü açıkladı. Gelecek yıl için ise büyüme tahmininin yüzde 1,1’den 1’e revize edildiğini belirtti.

Ekonominin, yaşanan resesyonun ardından zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Habeck, ABD’nin öngörülemez ticaret politikasının Alman ekonomisini tekrar büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Bakan Habeck, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditlerinin ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve büyüme tahminlerini aşağı yönlü etkilediğini belirtti.

Habeck, Alman ekonomisinin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun ve yüksek dış ticaret açığı göz önüne alındığında, ABD korumacılığının ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğini ifade etti.

Bakan, zorlu jeopolitik ve ekonomik ortamda bir sonraki hükümetin yapması gereken ev ödevlerinin olduğunu belirterek, yeni koalisyon hükümetinin kalifiye işçi açığını gidermesi, yatırımları artırması ve dijitalleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

2025 ve 2026 İçin Ekonomik Tahminler

Alman ekonomi yönetimi, 2024’te ortalama enflasyonun yüzde 2,2’den 2025’te yüzde 2’ye ve 2026’da yüzde 1,9’a düşeceğini öngörüyor.

İşsizlik oranlarında ise 2025’te yüzde 6,3 ve 2026’da yüzde 6,2 seviyelerinin beklediği belirtilirken, ihracatın 2025’te yüzde 2,2 düşmesi ve 2026’da yüzde 1,3 artması öngörülüyor.

Alman Ekonomisi Güçlük Çekiyor

Alman ekonomisinin küresel ticaret üzerindeki endişeler artarken, birçok analist, ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman büyümesi için özel bir risk olarak değerlendiriyor.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığının diğer ülkelere göre daha yüksek olmasının ekonomiyi kırılgan kıldığı belirtilirken, ülkenin ekonomisi geçtiğimiz yıl gerilemeye devam etti.

Almanya, son iki yılda büyüme kaydedemeyen tek G7 ekonomisi konumunda. Eğer bu yıl da büyüme kaydedemezse, üçüncü yılda üst üste küçülen ekonomi olacak.

Related Posts

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Bakanlık açıkladı: Bugün hesaplara yatırılacak!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere yönelik destekleme ödemelerinin başlatıldığını duyurdu. Bakan Yumaklı, sürdürülebilir üretim için yapılan desteklerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti.

Çin geri adım mı attı? ABD’ye yönelik bazı vergileri kaldırdı iddiası

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları yerini iddialara bıraktı. Çin’in ABD’ye yönelik uyguladığı yüzde 125 oranındaki tarifeyi kaldırdığı iddia edildi.

Şimşek ve Bessent görüştü: Türkiye-ABD hattında yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile yaptığı görüşmeye dair açıklamasında, Türkiye’nin ticaret, enerji, yapay zeka ve savunma dahil pek çok alanda ABD ile stratejik ortaklığı derinleştirmekte kararlı olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu işbirliği bölgesel barışa da katkı sağlayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir